Opis forum
9 białek
1,5 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
To ubić na sztywna piane.
1,5 szklanki maki
2 łyżeczki proszku
1 szkl. oleju
Wymieszać widelcem
Do ubitej piany z cukrem , powoli dodawać mąke z oliwą-wolno wymieszać.
Podzielić w miarę równo na 4 części:
1. dodać 4 żółtka+2 łyżki mąki
2. dodac 1 łyżkę kakao
3. dodać 3 łyżki suchego maku
4. dodać 1 kisiel wisniowy bez cukru
Po kolei lać na środek blachy po 3 łyżki z każdej masy. Po upieczeniu przeciac biszkopt na połowę.
MASA:
0,5l śmietany 30%+ 1 śnieżka - ubic na sztywno, dodać tężejącą galaretke agrestową rozpuszczoną w 1 szkl. -dobrze zmiksować. 3/4 masy przełożyć w środek ciasta, a 1/4 na wierzch. Posypac tarta czekoladą.
Temperatura piekarnika 180 stopni.
SMACZNEGO!!!
Offline